• benimişim
  • iemRandevu
  • Aktif
İlker Cındık
  • KİMDİR
  • NE YAPAR
  • NELER YAPMIŞ
  • ÖZEL PROJELER
  • YAZILIMLAR
  • BLOG
  • NE DEDİLER
  • ULAŞIN
Son blog yazıları
. Windows 10'da Google Chrome internete bağlamıyor veya çok yavaş?
4 yıl önce Gmail engellenmiş dosyaları indirme yöntemi
. Efsane geri döndü.
5 yıl önce Yeni çağın para birimi, Bitcoin!
6 yıl önce Windows 10 Metro Uygulamaları Çalışmıyor Sorununun Çözümü
. Yeni Yıl 2016
7 yıl önce Mobil Tasarım (Responsive)
7 yıl önce Google ve eski site dosyalarının silinmesi
İlker Cındık mini logo Web Tasarımcı
© 2007-2018 İlker Cındık
Tüm hakları saklıdır.
BlogGoogle Adsense ile para kazanmak mı?
Bana kahve ısmarlamak ister misiniz? İşiniz çözülsün yeter :)
Bağış yapın

Google Adsense ile para kazanmak mı?

İlker Cındık

Adsense reklam ağı ve sistemin hakkında genel bir bilgilendirme yazısı.

5.01.2015 22:11:02

Merhaba, Yeni bir yazı ile yeniden karşınızdayım. Bu yazımda Google Adsense ile para kazanma hakkında biraz bilgi, biraz da umut tacirliği yapacağım. Google Adsense bilindiği üzere Google tarafından önümüze serilen bir para kazanma hikayesi ve bizler bu hikayenin başrol oyuncusuyuz. Fazla uzatmadan hemen başlayalım..

Öncelikle Google Adsense ile para kazanmanız gayet mantıklı bir durum. Ancak bunun için iyi hit (ziyaretçi) alan bir veya daha fazla web sitesine ihtiyacınız olacak. Tabi aldığınız hit sayısına göre para kazanma gibi bir durum yok. Bazı durumlarda Google, sayfa gösterimine de para ödüyor ancak, bu şuan için bizi ilgilendiren bir konu değil.

Adsense, sahibi olduğunuz bir web sitesine reklam yerleştirmenizi ister. Bu reklamlardan en fazla üç adet yerleştirebiliyorsunuz. Bazı istisnalar bir sayfada gösterilen reklam sayısı üçten fazla da olabilir. Bunun için Google, bizlere birbirinden farklı boyutlarda reklamlar sunar. Sitemize uygun olanı seçer ve iyi bir yerleşimle reklamlar sitemizde yayınlanmaya başlar. Sitenize giren ziyaretçiler reklama tıkladıkça sizler de reklam verenin belirlemiş olduğu rakama göre gelir elde edersiniz. Biraz bu konumuzda nasıl daha fazla gelir elde edebiliriz sorularına yanıt bulmaya çalışacağız.

Reklam boyutu seçimi

Önceleri Google bizlere sadece belirli boyutlarda reklamlar sunuyordu. Mobil kullanım oranının artmasının bir sonucu olarak da artık "Esnek" reklam türümüz var. Bu esnek reklamlar yerleştirdiğiniz alana göre en uygun boyutunu belirler ve tarayıcının/ekran çözünürlüğünün görüntüleyebileceği şekilde reklamları gösterir. Esnek reklamlar çok gerekli olmadığı durumlarda muhakkak kullanılacak bir reklam boyutu türüdür. Bu şekilde mobil tarayıcılardan giren ziyaretçileriniz için tıklanma oranını artırmış olabileceksiniz.

Reklam türleri

Google, metin ve görüntülü reklamlar olarak iki ana kategori sunar. Bunların ikisini bir arada kullanabileceğiniz gibi ayrı ayrı olarak da kullanabiliyorsunuz. Yıllardır sentezlediğim bir konu olarak metin ve görüntülü reklamları bir arada kullanmanız en doğru seçim olacaktır. Ancak bunu reklamın sitenin neresinde gözükeceği de çok etkiliyor. Bu nedenle iyi bir analiz yapılması gerekiyor.

Analiz için Google bizlere "Denemeler" adı altında bir servis sağlıyor. Şuan beta aşamasında olan bu sistem ile farklı reklam türleri belirleyerek hangi reklamın daha çok tıklandığı gibi konuları çok iyi analiz edebiliyorsunuz. Denemeler genelde 1 hafta kadar sürüyor. 1 hafta sonunda Google bizlere iki reklam türü için ayrıntılı rapor sunuyor. Kazananı ne kadar siz belirleseniz de Google sizlere tavsiye etmekten geri kalmıyor. Bazı durumlarda sitemizde zengin içerikli reklamlar da yayınlanabilir. Bunu ayarlar kısmından değiştirebilirsiniz. Burada; sosyal imleme, flash animasyonlar gibi reklamları engelleyebiliyorsunuz. Ancak engellememenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Reklam içerikleri ve hassas kategoriler

Reklam içeriklerini belirleyebileceğimiz "Hassas Kategoriler" bölümümüz var. Bu bölümden hangi reklam türlerinin gösterileceği sizler tarafından belirleniyor. Her kategori için reklam gösterim ve kazanç oranını görebilir, en az veya hiç gelir getirmeyen kategorileri devre dışı bırakarak, en çok kazanç sağladığınız kategorilerdeki reklam gösterim yüzdelerini artırabilirsiniz.

En iyi reklam ayarlarını seçme

En çok kazanç elde ettiğiniz siteler, reklam türleri, ağlar ve bunun gibi birçok detaylar için "Performans raporları" bölümünde birkaç saatinizi harcayarak daha etkili bir reklam ağı oluşturabilirsiniz. Özellikle hiç tıklama almayan veya çok az alan reklamlarınızı revize etmeli ve sitede görünen yerini biraz daha şaha kaldırmanız gerekiyor.

Tıklama başına maliyet (TBM)

Özellikle Türkiye ayağında Google'ın tıklama başına ödediği ücret özellikle ABD'ye göre oldukça düşük. Ortalama olarak 0,15 TL tıklama başına ücret ödeniyor. Bu çoğu durumlarda 0,05 TL 'lere kadar düşebiliyor. Bu yüzden iyi hiti olan bir web sitesine sahip olmanız ve reklamınızı çok iyi yerlerde zamanında göstermeniz gerekiyor.

Kazanç oranı ve mantıksal veriler

Teorik olarak internet sitenize giren ziyaretçilerinizin %2'lik kısmı reklamlarınıza tıklar. Yani her 100 kişiden 2 kişinin reklama tıkladığını düşünürsek ve günlük 10.000 ziyaretçiniz olduğunu düşünürsek günlük kazancınız; 1000 tıklama ve 0,15 TL maliyet ile 30 TL olacaktır. Bu da aylık olarak 900 TL demektir. Ancak bu hesaplama bir varsayım olduğu için daha azı da olabilir, daha fazlası da.

Google Adsense için site açmak

Özellikle sadece Google Adsense kapısından kazanç sağlamak için bir site açma amacınız varsa uzak durmanızı tavsiye ederim. Sadece Google'dan para kazanacağım mantığıyla açılan sitelerin büyük çoğunluğuna yakını çöp olmaktadır. Bu yüzden sitenizi açın, özgün içerikler, güzel makaleler yazın. İyi bir ziyaretçi kitleniz olsun, daha sonra Adsense kullanmaya başlayın. Bu benim nacizane fikrimdir.

Türkiye'deki TBM oranının diğer ülkelere nazaran düşük olması biraz itici gözükse de güzel bir site ile güzel kazançlar elde etmeniz hiç içten bile değil. Ki bu konuda iyi para götüren siteleri de unutmamak gerekir.

Başvuru aşaması ve banlanma riskleri

Adsense hesabı oluşturmanız önceki yıllara göre oldukça zorlaşmış durumda. Şahsen benim ilk oluşturduğum yayıncı hesabım yaklaşık 7-8 yılı devirdi. Başvuru aşaması biraz uğraştırabilir ancak vazgeçmeyin.

Reklam yerleştirme politikaları çerçevesinde Google size bazı kısıtlamar belirlemiştir. Reklam yerleşimlerinizi bu politikaya uygun şekilde yerleştirirseniz banlanma riskiniz minimum dereceye kadar inmiş olacaktır. Yine de aklınıza takılan sorular olursa, yorum bölümünden soru işaretlerinizi gidermeye çalışırım.

Başvuru ve detaylar için; Google Adsense bağlantısını takip edebilirsiniz.

Sonuç;

Sonuç olarak Google Adsense web sitelerinizden gelir elde etmeniz için oldukça mantıklı bir sistem. Kaliteli site veya sitelerle güzel kazançlar elde etmek tamamen sizin elinizde. Eğer bir web siteniz var ise, henüz Google Adsense reklam ağına başvuru yapmadıysanız acele edin derim.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.

İlker Cındık
Freelance Web Tasarımcı

Yorumlar

Kullanıcı yazdı
Deniz Kara

Merhaba İlker Bey,

Google AdSense ile gelir elde etmek isteyenler için güzel bir kılavuz olmuş. En azından insanlar neyin ne olduğu konusunda doğru fikirler elde edebiliyorlar.

Ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki Adsense'den para kazanmak isteyenlerin SEO konusunda da bilgi sahibi olmaları gerekli. Eğer SEO bilmiyorsanız, sitenize çok ziyaretçi gelmeyecektir. Haliyle de fazla kazanç sağlamak zor olacaktır.

Bu noktada Medya Akademi'de bir dosya hazırlamıştım. Okuyucularınızın ilgisini çekebileceğini düşündüğüm için bunu da paylaşmak istedim.

http://www.medyaakademi.org/category/sosyal-medya-yonetimi/seo-yonetimi/

İyi çalışmalar.

6 yıl önce
İlker Cındık yazdı
İlker Cındık

Merhaba Osman bey, ilginiz için teşekkürler. Söyledikleriniz doğrudur. Bu sebeple reklamın gözükeceği sayfa için "ilgili anahtar kelimenin" kullanım yoğunluğu artırılmalıdır.

8 yıl önce
Kullanıcı yazdı
osman hızlı

Güzel bir açıklama google ye uyumlu ve siteyle bagdaşan anahtar kelimelerle tıklama başına maliyet düşmekde buda web sitenizin kalitei ve anahtar kelimelerinizin kalite puanıyla orantılı olarak ay ve yıllık bazda maliyetleri düşürmekde

8 yıl önce

Yorum yazın

Adınız soyadınız *
E-posta adresiniz *
Web siteniz
Yorumunuz *
Önceki sayfa
İş takip
© Web Tasarımcı İlker Cındık'ın kişisel, ticari amaçlı web sitesidir. Site Haritası Bana Ulaşın Web Tasarım Yazılımlar
Yukarı Çık